Cilt: 63 Sayı: 4, 31.12.2023

Yıl: 2023

Araştırma Makalesi

Bitki Koruma Bülteni, 1952 yılından bu yana Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından yayınlanmaktadır. Yılda 4 sayı olarak yayınlanan dergide bitki koruma ve bitki sağlığı alanlarında yapılmış orijinal araştırma makaleleri İngilizce dillinde yayınlanmaktadır. Ayrıca Bitki Koruma Bülteni'nde yılda iki adet çağrılı derleme makalesi yayınlanabilecektir.

Bülten, bitki ve bitkisel ürünlerde zarar oluşturan hastalık, zararlı ve yabancı ot ile doğal düşmanları konularında yapılan biyolojik, ekolojik, fizyolojik, epidemiyolojik, taksonomik çalışmalar ve mücadele yöntemleri ile ilgili araştırmaları kapsar. Ayrıca dergide zirai mücadele ilaçlarının kalıntı, toksikoloji ve formülasyonları ile zirai mücadele alet ve makinaları konularında yapılan çalışmalara da yer verilmektedir.

Makale değerlendirme süreci çift kör hakemlik sistemine göre yapılan dergi, açık erişimli olarak yayınlanmaktadır. Dergide tek yıllık biyolojik çalışmalar, short comunication, first report ve editöre not yayınlanmamaktadır. Ancak Bitki Koruma Bülteni'nde yılda iki adet çağrılı derleme makalesi yayınlanabilecektir.

Bitki Koruma Bülteni'nde yayınlanmak üzere gönderilen makaleler "Yazarlar İçin" sekemesinde yer alan "Makale Taslağı"na göre hazırlanmalıdır. Basıma kabul edilen makalelerin mizanpajı dergimizce yapılmaktadır.

Yayın Etik Kuralları

Yayın Etiği
Hakemli çalışmalar, bilimsel yöntemi içeren ve bunlara uyan ve böylece kalite standartlarını, performansın iyileştirilmesini ve bilimde güvenilirliği sağlayan çalışmalardır. Sonuç olarak, tüm paydaşların (yazarlar, okuyucular, araştırmacılar, yayıncılar, hakemler ve editörler) etik ilkelere ve standartlara uyması önemlidir. Bu çerçevede, Bitki Koruma Bülteni, yayın etiğinin bir parçası olarak tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olmasını bekler.
Yazarların Etik Sorumlulukları
1. Makale daha önce başka bir dergide yayınlanmamış veya aynı anda değerlendirilmek üzere birden fazla dergiye gönderilmemiş olmalıdır.
2. Makale derginin amaç ve kapsamına uygun, özgün bir eser olmalıdır.
3. Yazarlar diğer çalışmalara tam ve doğru atıfta bulunmalıdır.
4. Yayınlanmak üzere gönderilen makale, bilimsel yayın etiğine (intihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım, dilimleme, haksız yazarlık vb.) aykırı olmamalıdır. Yayıncı, herhangi bir etik ihlali durumunda, daha önce kabul edilmiş olsa bile, makaleyi reddetme ve/veya geri çekme hakkına sahiptir. Yazarlar derginin verdiği karara itiraz edemezler.
5. Tüm yazarlar herhangi bir mevcut veya olası çıkar çatışmasını açıklamalıdır.
6. Yazarlar, makale içerisinde değerlendirilen ham verileri ve değerlendirme süreci çerçevesinde yayın kurulu tarafından talep edilmesi halinde ilgili bilgileri paylaşmaya hazırlıklı olmalıdır.
7. Gönderide isimleri yer alan tüm yazarlar bilimsel çalışmaya yeterince katkıda bulunmuşlardır ve bu nedenle tüm sonuçlar için kamu sorumluluğunu paylaşırlar.
8. Yayın sürecinde yazarlıkta yapılacak herhangi bir değişiklik, makalenin tüm yazarları tarafından onaylanmalı ve bu onay kararları dergiye gönderilmelidir. Ayrıca yazarlık değişikliğinin arkasındaki nedenler dergiye açıklanmalıdır. Yazarlık veya yazar sırasındaki değişiklikler makalenin kabulünden sonra yapılamaz.
9. Yazarlardan, Dergiye gönderilen araştırma için aldıkları tüm finansman kaynaklarını eksiksiz olarak beyan etmeleri istenir.
Editörlerin Etik Sorumlulukları
1. Tüm makaleler, yazarların cinsiyet, ırk, etnik köken, din, vatandaşlık veya siyasi değerlerine bakılmaksızın entelektüel içeriklerine göre değerlendirilir.
2. Editörler yayın kurulu politikaları ve telif hakkı kuralları çerçevesinde, dergiye gönderilen makalenin araştırmacılara ve okurlara olan katkısı ve hakemlerin yorumlarına göre karar vermekten sorumludur. Editörler, dergiye gönderilen çalışmaların, etik sorunu olması veya akademik özgünlüklerinin yetersiz olması gibi nedenlerle dergi politikalarına uygun olmadığını düşünürlerse hakemlere göndermeden reddedebilirler.
3. Dergiye gönderilen makaleler, yazının yayınlanıp yayınlanmayacağına karar verilinceye kadar yazarın izni olmaksızın - hakemler haricinde - hiç kimseyle paylaşılmaz.
4. Hakemlerin isimlerinin ve diğer detaylarının gizliliği sağlanır.
5. Makale ile ilgili kişisel veriler herhangi bir kişi veya kuruluş ile paylaşılmaz.
6. Yayınlanmak üzere makaleleri değerlendirmek için en az iki hakemden oluşan çift taraflı kör inceleme sistemi kullanılır.


Hakemlerin Etik Sorumlulukları

Yazıyı incelemeyi kabul etmeden önce:
1. Değerlendirilmek üzere gönderilen makale gizli belge olarak değerlendirilmelidir. Bu, bir gözden geçiren olarak hareket ederken elde edilen bilgi ve fikirlerin gizli tutulması ve rekabet avantajı için kesin suretle kullanılmaması gerektiği anlamına gelir.
2. Hakemler, akran değerlendirmesi yoluyla elde edilen fikirleri gizli tutmalı ve bunları kişisel avantaj için kullanmamalıdır.
3. Hakemler, açık ve sağlam temellere sahip yorumlarla birlikte objektif bir hakem değerlendirmesi sağlamalı ve zamanında teslim etmelidir
4. Hakemler konunun uzmanı olmalı ve yeterli bilgiye sahip değillerse değerlendirme önerisini reddetmelidir. Ayrıca hakemlerin, incelenen makaleye bağlı yazar, şirket veya kurumlardan herhangi biri ile rekabete dayalı, işbirliğine dayalı veya diğer ilişkilerden veya bağlantılardan kaynaklanan çıkar çatışmaları varsa, makaleyi değerlendirmeyi kabul etmemelidirler.
5. Makalenin değerlendirmesi objektif bir şekilde yapılmalı ve yalnızca çalışmanın içeriğine dayanmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasi inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeyi etkilemesine izin vermemelidir.
Makaleyi inceleme daveti kabul edildikten sonra, hakemler öncelikle makalenin orijinal bir araştırma olup olmadığını kontrol etmelidir ve eğer öyleyse, incelemenin ilk adımı çalışmanın metodolojisinin aşağıdaki koşulları sağlayıp sağlamadığının kontrol edilmesi olmalıdır:
1. Metodoloji güvenilir ve geçerli;
2- İlgili yöntemler eksiksiz kullanılmış;
3- Makalede bildirilen sonuçlar ile istatistiksel veya nitel kanıtlar arasında herhangi bir çelişki yok.
Genel bir inceleme için, hakemler Bitki Koruma Bülteni'nin makale değerlendirme formunu doldurmak zorundadır. Ayrıca isimleri anonim kalmak kaydıyla, “Değişiklikleri İzle” seçeneğini kullanarak makale üzerinde düzeltme ve önerilerini işaretleyebilirler. İncelenen makale ile ilgili herhangi bir etik ihlali saptanması durumunda, hakemlerden en kısa sürede editöre konu hakkında bilgi vermelerini rica ederiz.


Bitki Koruma Bülteni'ne Verilen Haklar

Bitki Koruma Bülteni, bilimsel içeriğinde ciddi sorunlar olduğu veya derginin yayın politikalarının ihlal edildiği anlaşılırsa, makaleyi kabul edildikten sonra dahi reddetme hakkını saklı tutar.


Mülkiyet ve Yönetim

Bitki Koruma Bülteni, Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Türkiye tarafından sahip olunan ve yönetilen akademik bir araştırma dergisidir.


Açık Erişim Politikası
Bitki Koruma Bülteninde yayınlanan tüm araştırma makaleleri tamamen açık erişime sahiptir ve yayınlanan makalenin son versiyonu ücretsiz olarak herkesin kullanımına sunulur.

Dergimizde yayınlanan makalelerden ücret talep edilmemektedir.

134351364813650136491344113445